Cu totii tindem spre un nivel maret in ceea ce priveste viata noastra profesionala si personala.
Si, in timp ce majoritatea oamenilor stiu ca exercitiile fizice ii pot face sa se simta bine si sa obtina o forma fizica buna, doar putini realizeaza cat de multe beneficii aduce de fapt, practicarea exercitiilor fizice, in special creierului.
Daca vreodata ai avut nevoie de un alt motiv pentru a incepe sa faci sport, nu mai cauta. Mai jos, vei regasi cele mai notabile beneficii ale exercitiilor care iti sunt aduse organismului si creierului:
1.Beneficii la nivelului cognitiv- exercitiile iti imbunatatesc functiile executive
Functiile de executie reprezinta nivelul mai mare al abilitatilor tale de gandire. Aceste functii sunt redate, printre altele, de controlul, inversarea sarcinilor, atentia, organizarea obiectivelor. Aceste abilitati sunt importante pentru solutionarea problemelor, in planificare, organizare si comportament. Practic, este redat de cum esti tu ca individ in societate.
Chiar daca ai ajuns la o varsta mai inaintata, exercitiile fizice practicate in mod regulat, iti vor imbunatati aceste abilitati cognitive.
Un rezumat al mai multor studii releva faptul ca subiectilor le-a fost observata imbunatatirea mai multor aspecte in comportament, in urma practicarea sportului, dar, in mod particular, functiile de executie.
2.Exercitiile iti pot imbunatati IQ-ul
Multe persoane iti vor spune ca este o “mutare” desteapta sa faci exercitii fizice. Tocmai pentru ca asa si este, practicarea exercitiilor fizice te face mai inteligent!
Conform celui mai mare studiu realizat in aceasta sfera, in care au fost observati peste 1 milion de persoane,exista o puternica legatura intre sanatatea functiei cardiovasculare si performanta obtinuta la testele IQ.
3.Exercitiile iti ofera mai multa putere a vointei
Puterea vointei este o alta abilitate inclusa in cadrul functiilor de executie ale creierului uman.
De asemenea, puterea vointei este elementul cheie pentru a avea o viata de succes. Ne ajutam de aceasta putere a vointei pentru a evita tentatii, pentru a ramane pe drumul deja croit catre obiectivele profesionale si personale setate si spre a adera la un stil de viata sanatos, cu obicieuri sanatoase.
4.Exercitiile fizice te ajuta sa iti controlezi emotiile
A fi capabil sa iti controlezi emotiile, poate parea ca nu tine de sfera cognitiva. Intr-adevar, emotiile sunt o parte a finisajului psihologic al fiecaruia dintre noi. Dar, abilitatea de control al emotiilor este o abilitate din sfera controlului cognitiv. De fiecare data cand te stapanesti sa nu izbucnesti intr-un acces de furie sau iti continui ziua in ciuda sentimentelor de tristete, iti exersezi abilitatea de a manageria in mod eficient si a raspunde la experientele emotionale.
5.Iti imbunatatesc memoria pe termen scurt
Adesea, memoria pe termen scurt este denumita memoria de lucru. Memoria de lucru este redata de informatia din mintea ta, care tocmai a fost procesata. Este implicata in procesul de intelegere, interpretare si manipulare a datelor.
6.Iti imbunatatesc memoria pe termen lung
Totodata, exista o legatura puternica intre exercitiile practicate in mod regulat si imbunatatirea memoriei. Studiile sustin faptul ca 35 de minute de exercitii pe interval pe bicicleta, imbunatatesc functiile memoriei pe termen lung.
7.Exercitiile alunga stresul
Acest beneficiu redat de exercitiile fizice, mai mult ca sigur ca nu te uimeste! Cu totii cunoastem acest aspect. Beneficiile pe termen lung sunt redate prin eliberarea in organism a endorfinelor, dopaminelor si noradrenalinei. Aceste substante chimice sunt asociate cu functionarea mai buna a sistemului cognitiv, starea de alerta si starea de buna-dispozitie.
Mai mult decat atat, te ajuta sa elimini hormonii de stres din corp- cortizolul si adrenalina.
8.Reduc nivelul de anxietate
Persoanele care se confrunta cu episoade de anxietate vor gasi un aliat bun in exercitiile fizice. Exercitiile fizice te vor distrage de la factorii de stres sau cei care iti induc starea de anxietate si te vei simti mult mai bine!
9.Exercitiile fizice te fac mai fericit!
Starile de spirit sunt trecatoare. Sunt temporare prin natura lor. Dar exercitiile chiar pot avea un impact pe termen lung asupra nivelului de fericire?
O intrebare dificila si totodata foarte importanta. Dupa cum poti banui, exista multe pareri in aceasta sfera, cam la fel de multe cat sunt si definitiile date fericirii. De ce? Pentru ca fericirea este vazuta in mod diferit de fiecare dintre noi.

Totusi, hai sa vedem care este raspunsul la intrebarea de mai sus!Studiile releva faptul ca persoanele care nu au avut un stil de viata activ, de-alungul timpului au fost mai predispuse sa devina nefericite decat cele care aveau un stil de viata activ.

Cand nivelul de activitate fizica este mai ridicat, acesta este direct proportional cu starea de fericire.

Asadar, exercitiile fizice reprezinta cea mai importanta cale prin care sa iti antrenezi potentialul maxim al creierului. Fizic, mental si sufleteste. :)